Unicef

Ste se že kdaj vprašali koliko je vrednih 10 eurov?

Dvakrat po pet je tudi pravilen odgovor, vendar vas malo globlje razmišljanje pripelje do ugotovitve, da je 10 eurov relativno veliko/malo denarja. Relativno zato, ker je vrednost odvisna od časa, kraja in našega namena porabe.

Danes je 10 eurov v žepu vrednih mnogo več, kot obljubljenih 10 eurov čez eno leto predvsem zaradi občutka negotovosti. Nihče ne pozna prihodnosti, razen če znamo gledati v kristalno kroglo, in vse kar je neznano, je tudi negotovo. Ura naše smrti je neznan dogodek in tudi zaradi tega je današnjih deset eurov vrednih več, kot tistih čez eno leto, saj ne vemo, če jih bomo lahko porabili.

Danes je 10 eurov v Kopru vrednih 10 espressov. Ta isti denar pa lahko kupi v Manhattnu le 2 espressa, v Hondurasu pa 100. Z njimi lahko v koprskih gostilnah pojemo solidno kosilo, v Manhattnu se ne uspemo niti usesti na stol v solidni gostilni, v Hondurasu pa lahko kupimo 30 specialitet Balead, zato lahko zaključim, da je vrednost denarja odvisna tudi od kraja porabe.

Namen naše porabe denarja je odvisen od koristnosti, ki jo imamo z nakupom določene dobrine. Ta koristnost z dodatno uporabo pada, saj nam prva popita kava ne prinaša enakega zadovoljstva/koristi kot deseta popita kava. Zato lahko rečem, da je prvi porabljen euro za kavo vreden več, kot zadnji porabljen euro, saj nam zadnji ne prinaša takega zadovoljstva oziroma koristi kot prvi.

Ste že kdaj razmišljali koliko je vrednih 10 eurov v rokah Unicefa?

8 eurov zagotovi hrano za 200 otrok za ves teden, kar pomeni, da če ste mesečni darovalec osmih eurov, nahranite s tem denarjem 50 otrok za cel mesec.  Se vam splača darovati tako vsoto denarja? Zagotovo ne, saj boste sami imeli 8 eurov manj na mesec za potrošnjo in nobene ekonomske koristi od tega dejanja.Tudi ta tekst ni namenjen prepričevanju, da nekaj storite ali naredite, ampak zgolj informiranju . Odločitev je vaša in karkoli se boste odlločiili, se boste odločiili prav.

Če pa se sprašujete, koliko je vrednih 10 eurov otrokom po svetu, ki potrebujejo hrano za golo preživetje, vam sam ne zmorem odgovoriti na to vprašanje. Lahko pa poiskušam ugotoviti, koliko denarja bi potreboval v Kopru, da bi 200 otrok imelo kaj za pod zob za cel teden. Če predvidevam, da je dnevni obrok vreden 1 euro (zelo skromno in optimistično), potem za 200 otrok za sedem dni potrebujemo 1400 eurov (200otrok x 1euro x 7dni).

Darovanih 8 eurov je darovancu lahko vredno mnogo več.