Potencial igralca se (ne) skriva v datumu rojstva

V nogometu obstaja dejstvo, da obstaja mnogo več dobrih nogometašev  rojenih v prvih mesecih leta, kot bi po normalni distribuciji rojstev pričakovali. Kaj je tako skrivnostnega v datumu rojstva, da le ta determinira oziroma odloča o uspešnosti posameznika v nogometu?

Zgornja slika prikazuje dejansko porazdelitev 51 mio otrok v 27. članicah EU, rojenih od leta 2000 do 2009 glede na mesec rojstva. Porazdelitev je enakomerna, kar je tudi pričakovano, glede na naravno distribucijo rojstev. Tudi distribucija nogometnih talentov je in bi morala biti enakomerna, saj ni pričakovati, da bo talent odvisen od koledarja, katerega je izmislil človek za lažjo organiziranje svojega življenja. Koledar, katerega uporabljamo pri nas, je Gregorijanski, poznamo pa še mnogo drugih. Nekateri so bazirani na položaj Sonca, drugi na položaj Lune, tretji mešanica obojega. V nekaterih koledarjih so tedni dolgi 10 dni, mesecev je lahko tudi do 20 in podobno. Če bi podatke rojstev vnesli v druge koledarje, bi dobili zelo podobno enakomerno distribucijo, kot zgoraj na sliki. 

Spodnja slika pa z modro barvo označuje 4100 igralcev glede na mesec rojstva, ki so igrali v kvalifikacijah za UEFA U17, U19 in U21 v letu 2010. 

Opazimo, da je večina reprezentantov rojenih v prvih treh mesecih leta in da z vsakim naslednjim mesecem delež igralcev nogometa pada in jih je vse manj. Tako je decembrskih nogometašev za skokaj 400% manj kot januarskih. Ta podatek je zaskrbljajoč, saj je talentiranih igralcev ravno toliko rojenih januarja kot decembra. 

Zakaj taka odstopanja? Ali trenerji izbiramo igralce na podlagi rojstnega datuma? Da, saj poznamo selektorje, ki  želijo poznati rojstni datum pri svojih varovancih, ker se jim to v nekem trenutku zdi pomembno pri njihovem delu. Vendar, zakaj vsi selektorji mladih reprezentantov v Evropi prepoznavajo kvaliteto pri igralcih rojenih bližje  1. januarju? Zakaj je tako malo prepoznanih “talentov” rojenih v drugi polovici leta? Ali v absolutni kategoriji (člani) velja tudi datum rojstva za odločujoč faktor igranja nogometa? 

Osebno menim, da astrologija ne igra nobene vloge pri tem! Na delu so drugi faktorji in človeške napake razmišljanja! Prva napaka razmišljanja je enačiti povezanost in vzročnost. Povezava lahko obstaja, vendar to ni dovolj, da bi trdili tudi o vzročnosti. Rojstni datum je povezan s kvaliteto nogometaša, vendar rojstni datum ni odvisen od kvalitete nogometaša, kaj je logično po kmečki pameti. Če obrnemo odvisnost, je tudi kvaliteta nogometaša povezana z rojstnim datumom, vendar kvaliteta nogometaša ni odvisna od rojstnega datuma. Za nekatere je to  težko razumljivo, vendar zgornji argumenti dokazujejo ravno to. Drugačno razmišljanje od tega je zelo verjetno zaprlo marsikatera vrata otroku rojenemu proti koncu leta, da bi le ta postal nogometaš in razvil svoj potencial in talent v nogometu. To so izgubljeni otroci, ki so žrtve sistema in kjer se odgovorne osebe niso zavedale razsežnosti le tega. Talentiranih otrok za nogomet je v decembrskih otrokih ravno toliko kot v januarskih, žal pa so to neizkoriščeni in neprepoznani potenciali. 

Nogometaš je tako zelo povezan s  presečnim datumom, ki je v nogometu 1. januar. V preteklosti pa je bil presečni datum 1. avgust. Zato so so bili igralci rojeni avgusta, septembra in oktobra deležni privilegijev in so z večjo verjetnostjo naredili boljše nogometne kariere od igralcev rojenih pri koncu presečnih datumov.  Če bi v Evropi bil presečni datum za nogometaše 1. marec, potem bi dobili tako distribucijo igralcev, da bi večina njih bila rojenih marca, aprila in maja. Kakšno prednost dobijo igralci, rojeni takoj po presečnem datumu v primerjavi z ostalimi?

Eden izmed vzrokov, zakaj trenerji izbiramo prednostno igralce rojene januarja kot decembra, se skriva v kumulativnem efektu. Igralci rojeni januarja so v mladinskem pogonu starejši za 11 mesecev od decembrskih. Ti igralci so zato tudi močnejši, fizično in mentalno bolj razviti ter kažejo boljše nogometne sposobnosti. Boljse nogometne sposobnosti imajo tudi zato, ker imajo vac odigranih treningov in trkem in vec pridobljenih izkusenj. Trenutno nogometno sposobnost pa ne smemo enačiti z zmožnostjo, talentom ali potencialom!

Potencial igralca  so le redki sposobni prepoznati in ta v mladinskem pogonu ne prinaša rezultatov pri 15-20% nogometašev. Razlika med normalno distribucijo in nogometno pa nam v mesecih od junija do decembra pokaže izgubljen potencial. 

Trikotnik na zgornji sliki predstavlja volumen ali število nogometašev, ki ne razvijejo svojega potenciala, ker je njihov datum rojstva bolj oddaljen od presečnega datuma 1. januar. Ti igralci posedujejo nogometni talent vendar so v sistemu zanemarjeni. V izogib temu, naj citiram naslednjo misel enega izmed najboljših igralcev na svetu v svojem času in utemeljitelja Barcelonine nogometne šole, ki v zadnjem desetletju žanje uspehe:

Na podlagi današnjih kriterijev v Ajaxu, bi bil sam zavrnjen. Ko sem bil 15 let star, nisem bil sposoben brcniti žoge 15 metrov  z levo nogo, z desno pa mogoče 20 m. Moje kvalitete, kot so tehnika in vizija, pa se racunalnisko ne da izmeriti.  (Johan Cruyff)